Partners

  • Architekt Hubert Riess; Graz
  • More...
    • Joachim Brech
    • Thomas Romm

Sonnwendgasse – open space design for the new residential quarter in Vienna's 10th district

The Sonnwend quarter – in the immediate neighbourhood of Vienna’s future Central Station and a new neighbourhood park – is a focal point of Vienna’s inner city expansion concept.

The projected perimeter development provides for a clear differentiation between inside and outside. A restricted development zone connects the building site with the neighbourhood occupying the rest of the block and the public street space. The project was based on the winning entry in the corresponding urban development competition submitted by Hubert Riess of Graz. A striking feature is the large paved central courtyard on top of the underground garage, which is broken up by flower beds. Wooden decks and hammocks invite people to linger and relax. Fruit trees  and berry bushes in the north-south oriented section encourage residents to pick fruit in the garden; the trees screen the view of the wooden decks and create pockets of privacy. Strips planted with grasses and shrubs create a sense of distance to the building. Service trees mark the top edge of the boundary to the neighbouring development.